Tretmani Tijela
8 Min. Read Datum: 13. maj 2024.

Šta je lipoliza?

Lipoliza kao medicinsko-estetski tretman je efikasna terapija, koja omogućava selektivno uklanjanje masnih naslaga i celulita bez operacije, anestezije, ožiljaka ili dugog oporavka. Terapija koristi injekcije koje sadrže fosfatidilholin, lecitin iz soje, ili deoksiholičnu kiselinu, a neki tretmani uključuju i biljne ekstrakte. Fosfatidilholin ubrzava metabolizam masti, dok deoksiholična kiselina efikasno razgrađuje masne ćelije. 

Kako izgleda tretman lipolize?

Tretman lipolize obično podrazumijeva upotrebu različitih rješenja koje se injektuju direktno u masne naslage. Nakon pregleda, analize i obilježavanja tretiranih područja, primjenjuje se lokalni anestetik. Potom se rastvor injektuje direktno u potkožno masno tkivo ultrafinim iglama, što znači da je tretman bezbolan ili minimalno nelagodan za pacijenta. 

Te supstance ciljaju masne ćelije, stimulišući oslobađanje masnih kiselina iz njih. Ove slobodne masne kiseline zatim se metabolišu kroz prirodne procese tijela.

Tretman traje oko 20 minuta, a nakon njega se može osetiti blago trnjenje ili peckanje. 

Alternativne metode uključuju lasersku lipolizu gdje se umjesto injekcija koristi toplotna energija za ciljanje i razgradnju masnih ćelija. 

Koliko tretmana je potrebno da bi se vidjeli rezultati?

Većina pacijenata postiže željene rezultate sa četiri do šest tretmana, uz pauzu od dvije do tri sedmice između njih. Efekti su obično vidljivi između treće i šeste sedmice nakon tretmana. 

Koje su indikacije za lipolizu?

Lipoliza je najčešće pogodan tretman za osobe koje žele da oblikuju ili konturišu svoje tijelo, a imaju lokalizovane masne naslage na koje ne mogu efikasno da utiču promjenom dijete ili vježbanjem. To uključuje područja kao što su stomak, bokovi, nadlaktice i leđa. Tretman je takođe koristan i efikasan u tretiranju lipoma i ginekomastije kod muškaraca. 

Kako se pripremiti za tretman lipolize?

Prije tretmana, neophodno je konzultovati se s kvalifikovanim stručnjakom kako bi se procijenile zdravstvene indikacije i potencijalne kontraindikacije. Vaš ljekar će Vas posavjetovati o najboljoj praksi za pripremu za lipolizu kako bi se izbjegla ili minimizirala pojava modrica ili drugih nuspojava. 

Kako izgleda oporavak i njega nakon tretmana lipolize?

Nakon tretmana, uobičajeni simptomi uključuju kratkotrajno crvenilo, a moguća je i pojava blagog otoka u tretiranom području. Važno je izbjegavati intenzivnu fizičku aktivnost i izlaganje suncu određeno vrijeme nakon tretmana. Preporučuje se piti mnogo vode kako bi se pomoglo tijelu u procesu čišćenja oslobođenih masnih kiselina. 

Mogući rizici i nuspojave nakon lipolize

Iako je lipoliza izuzetno bezbjedna, nije preporučljiva za trudnice, dojilje, djecu, maloljetnike, osobe sa autoimunim bolestima ili teškim hroničnim oboljenjima. 

Nakon tretmana mogu se pojaviti nuspojave kao što su otoci, blago crvenilo, manje modrice, peckanje ili osjetljivost, ali su kratkotrajne i nestaju u roku od nekoliko dana. 

Važno je da tretman sprovodi sertifikovani ljekar koristeći visokokvalitetne proizvode kako bi se izbjegle neželjene reakcije i postigao optimalan rezultat. 

Kontaktirajte nas!

Ime:
Email:
Poruka:

Poruka je uspješno poslata