Tretmani Lica
11 Min. Read Datum: 13. maj 2024.

Šta je PRP tretman?

PRP ili plazma bogata trombocitima, inovativan je oblik regenerativne medicine koji koristi prirodne faktore rasta iz krvnih stanica pacijenta za ubrzavanje procesa liječenja. PRP terapija koristi se u širokom spektru medicinskih i estetskih tretmana, uključujući liječenje sportskih povreda, gubitka kose i regeneraciju kože. 

Kako se izvodi PRP tretman?

PRP tretman počinje uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Krv se centrifugira, gdje se razdvajaju crvene i bijele krvne stanice, plazma i trombociti. Koncentrisani trombociti se zatim miješaju sa plazmom i injektuju direktno u oštećeno područje, ponekad uz pomoć drugih medicinskih preparata. 

Koje su indikacije za PRP tretman?

PRP se koristi za tretiranje različitih stanja, uključujući: 

  • Sportske povrede: PRP je efikasan za liječenje povreda mekih tkiva poput oštećenja rotatorne manšete i Ahilove tetive. 
  • Post-operativni oporavak: Pomaže u bržem zarastanju mišića, tetiva i ligamenata nakon hirurških intervencija. 
  • Osteoartritis: Može smanjiti bol i ukočenost, modulirajući okruženje zgloba i smanjujući upalu. 
  • Gubitak kose: Efektivan u tretiranju muškog tipa ćelavosti, stimulacijom rasta kose, kao i nakon transplantacija. 
  • Kožnu regeneraciju: Koristi se kao anti age tretman kao i za ublažavanje tamnih podočnjaka. 

PRP u Njezi Kože

PRP tretman ima mnogobrojne pogodnosti za izgled i zdravlje kože: 

  • Povećanje Proizvodnje Kolagena: PRP tretmani stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, što dovodi do poboljšanja teksture i tonusa kože. 
  • Smanjenje Bora i Linija: PRP može značajno umanjiti vidljivost finih linija i bora, čineći kožu čvršćom i glađom. 
  • Obnova Oštećene Kože: Efikasan je u liječenju oštećenja od sunca, ožiljaka i drugih estetskih nedostataka kože. 
  • Prirodan Izgled: Budući da PRP koristi vlastite biološke materijale pacijenta, rezultati su prirodni i harmonični s ostalim dijelovima lica. 

Koristeći snagu prirodnih faktora rasta, PRP facijalni tretmani su idealni za osobe koje žele poboljšati izgled svoje kože bez invazivnih hirurških zahvata ili korištenja dermalnih filera. Pogodni su za većinu tipova kože i starosne skupine, posebno za one koji žele adresirati znakove starenja, oštećenja od sunca ili opštu regeneraciju kože. 

PRP u Njezi Kose i Vlasišta

PRP tretmani postaju sve popularniji u tretiranju različitih vrsta alopecije, uključujući androgenetičku alopeciju. Mogu pomoći u podsticanju rasta novih folikula, čineći kosu gušćom i zdravijom. 

Injektovanjem direktno u vlasište na područjima pogođenim gubitkom kose, trombociti oslobađaju faktore rasta koji potiču regeneraciju folikula i poboljšavaju cirkulaciju krvi, što može rezultirati poboljšanim rastom kose. 

PRP tretmani za kosu i vlasište su se pokazali kao jednostavna, isplativa i izvodljiva opcija liječenja za androgenetičku alopeciju s visokim stepenom zadovoljstva pacijenata. Osim što pruža obnovu rasta kose, PRP takođe pomaže u poboljšanju zdravlja i izgleda vlasišta, čineći ovu terapiju vrlo privlačnom opcijom za one koji se suočavaju s problemom gubitka kose. 

PRP u Liječenju Povreda

PRP tretman je revolucionarna metoda u sportskoj medicini kao i u liječenju degenerativnih stanja kao što je osteoartritis. Koncentrat trombocita ubrzava oporavak i regeneraciju oštećenih tkiva, poput tetiva, ligamenata, mišića, kostiju i zglobova, smanjujući potrebu za dugotrajnom upotrebom protuupalnih lijekova.  

Ovaj preparat se injektira direktno u ozlijeđeno područje, često uz pomoć ultrazvuka za preciznije vođenje igle. Aktivacija koncentriranih trombocita oslobađa faktore rasta koji stimulišu i povećavaju broj reparativnih stanica u tijelu. Ovo značajno poboljšava prirodni proces zacjeljivanja tijela, smanjujući potrebu za opioidima i drugim protuupalnim lijekovima, koji se obično izbjegavaju tijekom liječenja PRP-om kako ne bi ometali upalni odgovor koji je ključan za ozdravljenje. 

PRP tretmani su posebno učinkoviti za liječenje mekotkivnih ozljeda kao što su: 

  • Ozljede rotatorne manšete 
  • Ahilove tetive 
  • Tendonitis i hronična tendinoza poput teniskog lakta ili golferovog lakta 
  • Ozljede mišića poput gastrocnemius mišića 

Također, PRP se pokazao korisnim u liječenju osteoartritisa, posebno za poboljšanje funkcije i smanjenje boli u zahvaćenim zglobovima kao što su kukovi, koljena ili ramena. Neki noviji podaci sugerišu da je kombinacija PRP-a s hijaluronskom kiselinom efikasnija od svakog tretmana zasebno. 

Osim direktnog liječenja ozljeda i stanja, PRP se koristi i kao dodatak hirurškom liječenju ili fizikalnoj terapiji za poboljšanje ishoda liječenja. PRP može pomoći u bržem oporavku i regeneraciji tkiva nakon operacija, što je izrazito korisno kod ozljeda koje tradicionalno zahtijevaju duge periode oporavka. 

Postoje li kontraindikacije za PRP tretman?

PRP tretmani nisu uvijek preporučljivi za ljude koji su u određenim medicinskim stanjima, uključujući: 

  • Poremećaje koagulacije ili upotreba antikoagulansa 
  • Aktivne infekcije ili hronične bolesti 
  • Trudnoća ili dojenje 
  • Teška anemija ili druge hematološke bolesti 

Kako izgleda oporavak nakon PRP tretmana?

Oporavak nakon PRP tretmana uglavnom je veoma brz, s minimalnim simptomima poput blagog otoka ili modrica. Pacijenti se obično mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima istog dana. Međutim, moguće je osjetiti blagu bol ili nelagodu na mestu injekcije. 

Kontaktirajte nas!

Ime:
Email:
Poruka:

Poruka je uspješno poslata