Njega kože
12 Min. Read Datum: 20. maj 2024.

Meka i njegovana koža ruku – Kako spriječiti rane znakove starenja?

Prema Nestle Skin Health istraživanju, sprovedenom u Sjedinjenim Američkim Državama, skoro 80% žena starijih od 40 godina nije zadovoljno izgledom svojih ruku, veliki broj žena čak ih sakriva zbog nesigurnosti. 

Od hiljadu učesnica istraživanja, 63% žena iskazale su interesovanje za neinvazivne kozmetičke procedure koje bi mogle uljepšati izgled njihovih ruku. Iako je istraživanje pokazalo da većina žena u starosnoj skupini 35+ želi da poboljša kožu svojih ruku, više od pola ispitanica misle kako ništa ne mogu da učine povodom tog problema. 

S obzirom na to koliko je ova nesigurnost prisutna među ženama širom svijeta, želimo s Vama da podijelimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da održite svoju kožu zdravom i njegovanom, a nadamo se da će takođe i učiniti da se osjećate ugodno i samouvjereno. 

Zašto koža ruku tako brzo stari?

Koža na našim rukama stari brže nego na bilo kom drugom dijelu tijela. Svakodnevno je izložena različitim traumama, poput ozljeda, opekotina, oštećenja izazvanih UV zračenjem i zagađenjem. To dovodi do stvaranja tamnih mrlja, tanke i dehidrirane kože, kao i bora. Stratum corneum, prvi sloj epidermisa, deblji je na rukama, ali se ćelije kože ne eksfoliraju jednako brzo kao i na drugim dijelovima tijela, zbog čega su znakovi starenja poput tamnih mrlja u toj regiji dugotrajniji i uporniji.

Iritacije ili povrede mogu uzrokovati zadebljanje na koži ruku, što može učiniti da ona izgleda suho i ispucalo. Zbog toga zimi često vidimo oštećenu i ispucalu kožu, ako ne poduzmemo mjere da je zaštitimo od hladnoće i suvog vazduha, poput korištenja krema koje dubinski hidriraju kožu i štite je od isušivanja. 

Upravo zbog toga, ruke često mogu biti očigledan pokazatelj starenja, a mogu i učiniti da djelujete starije nego što zapravo jeste. 

Kako spriječiti pojavu tamnih mrlja na rukama?

S obzirom na to da se ćelije kože na rukama ne eksfoliraju tako lako kao na licu, vratu, prsima ili drugim dijelovima tijela, može doći do nepravilne distribucije pigmenta na rukama, što dovodi po pojave tamnih mrlja ili pjegica.  

Koža uvijek proizvodi melanin, ali ako smo izloženi UV zračenju ili čak plavom svjetlu koje proizvode ekrani telefona, računara i drugih uređaja, to može podstaći proliferaciju melanocita ― tačnije, prekomjernu proizvodnju pigmenta. 

Ovo se dešava i na drugim dijelovima tijela, ali tamne mrlje u tim područjima nisu toliko izražene i dugotrajne, jer se epidermis u tim regijama obnavlja brže. 

Iako se u posljednje vrijeme mnogo govori o značaju upotrebe krema sa SPF-om, neophodno je da zaštitimo svaki dio naše kože od zračenja, a ne samo lice. Koža na rukama je svakodnevno izložena različitim vrstama zračenja, bilo da je to sunčeva svjetlost, plavo svjetlo ekrana, ili UV lampe koje se koriste za manikir.  

Upravo zbog toga, najbolji proizvodi za zaštitu ruku su kreme koje istovremeno štite kožu od više vrsta zračenja. Danas je na tržištu dostupno mnogo kvalitetnih proizvoda, a naš prijedlog je Melablock HSP SPF50+, krema koja kožu štiti od četiri vrste štetnog zračenja a takođe podstiče aktivaciju sinteze HSP-a, koji brane kožu od razaranja proteina, do čega može doći nakon povećanja temperature od svega nekoliko stepeni.  

Kako ukloniti tamne mrlje na rukama?

Spomenuli smo da je vrijeme transepidermalnog obnavljanja mnogo sporije na rukama nego na drugim dijelovima tijela, što znači da je koži potrebno duže vremena za prirodnu eksfolijaciju. Dakle, mrtve ćelije duže ostaju na koži ruku, što može izazvati da ona bude suva, ispucala, a i da tamne mrlje budu mnogo izraženije. 

Jedan od najboljih tretmana za to je upravo hemijski piling, koji će ubrzati eksfolijaciju kože, a ujedno i njeno obnavljanje. Na tržištu je danas mnogo različitih hemijskih pilinga, koji nude rješenja za širok spektar indikacija. Vaš ljekar može Vam predložiti idealan medicinsko-estetski tretman za potrebe Vaše kože, a i prilagoditi ili kombinovati različite proizvode kako biste postigli željeni rezultat. 

A za one koji više vole da njeguju svoju kožu kod kuće, naš prijedlog su Peel2Glow proizvodi brenda Skin Tech Pharma Group. Ova linija nudi različite tipove proizvoda, od seruma i krema, do proizvoda koji su izuzetno praktični za korištenje, poput sprejeva. 

Zašto koža ruku postaje tanja s godinama?

Kao što koža lica gubi volumen s vremenom, isto se događa i sa rukama. Epidermis i dermis pružaju strukturalnu podršku koži i čine je glatkom, elastičnom i mekom, ali kako starimo, mi gubimo kolagen i elastin. To znači da dolazi do atrofije i stranjivanja kože, što dovodi do povećanja vidljivosti vena i tetiva, pogotovo u području šaka.

Kako bismo vratili volumen koži ruku, možemo koristiti biostimulacijske filere. Na tržištu postoji mnogo vrsta dermalnih filera, poput hijaluronskih i kalcijum hidroksiapatit filera.  

Preporuka mnogih ljekara za ovo područje su upravo CaHa (kalcijum hidroksiapatit fileri) poput HydroxyFill-a, jer oni imaju snažan biostimulacijski efekat, što znači da pored toga što poboljšavaju strukturu i kvalitet kože, podstiču stvaranje novog tkiva. Dakle, koža Vaših ruku će dobiti volumen odmah nakon tretmana, a efekat će biti dugotrajniji. 

Značaj svakodnevne njege za mladolike ruke

Naša rutina za njegu kože kao i svakodnevne aktivnosti mogu znatno uticati na izgled kože ruku. Osim što treba da pazimo da nam koža ne dolazi u kontakt sa jakim deterdžentima, sredstvima za čišćenje i drugim štetnim hemikalijama, važno je da kožu ruku zaštitimo od isušivanja. 

U borbi protiv transepidermalnog isušivanja kože, često se preporučuju kreme sa velikim procentom uree. Potrošačima je često prva asocijacija na ovaj sastojak neugodan miris, ali na tržištu danas postoje i proizvodi sa ureom bez ikakvog mirisa. 

Korištenje krema za ruke sa ceramidima i prirodnim faktorima hidratacije, takođe može biti korisno kako bismo njegovali i nahranili kožu ruku. Serumi sa vitaminom C, retinol ili drugi proizvodi koje koristite na koži lica, takođe mogu imati beneficije za kožu ruku. 

Ruke su najsvestraniji alat koji imamo. Bilo da listamo stranice neke lijepe knjige, stavljamo omiljeni sjaj za usne, ili kucamo poruku dragoj osobi, ruke nam pomažu da radimo ono što volimo. Koristimo ih u skoro svakom aspektu života, te je važno da ih čuvamo – a pravilna briga o njima počinje upravo sa njegom kože.

Kombinacija pravilne kućne njege i ordinacijskih tretmana mogu značajno usporiti proces starenja kože ruku i učiniti da ona izgleda zdravo i njegovano.  

Kontaktirajte nas!

Ime:
Email:
Poruka:

Poruka je uspješno poslata