Inovacije u Estetici
12 Min. Read Datum: 27. septembar 2024.

HydroxyFill: dermalni filer nove generacije

Popularnost dermalnih filera u estetskoj medicini nastavlja da raste s razvojem medicinsko-estetske tehnologije i pojavom novih, inovativnih proizvoda. Osim što se koriste za podmlađivanje i njegu kože, sve češća primjena dermalnih filera je za augmentaciju lica i tijela – od konturisanja i volumizacije usana, naglašavanja vilice i jagodica, ili oblikovanja nosa, do popunjavanja udubljenja na bokovima – dermalni fileri u estetskoj medicini imaju široku primjenu.

Iako se kalcijum hidroksilapatit proizvodi biosintetički, prirodno je prisutan u gleđi i koštanim ćelijama. Proizvodi na bazi ovog minerala, poput HydroxyFilla, su veoma efikasna i sigurna opcija liječenja širokog spektra estetskih indikacija, uključujući korekciju umjerenih do dubokih bora, kao i nadoknadu izgubljenog volumena. Zbog svoje guste konzistencije i načina aplikovanja, ovaj filer moguće je koristiti i u drugim zonama, poput poleđine šaka, a ne samo u regiji lica.

Kako filer na bazi kalcijum hidroksiapatita djeluje?

Kalcijum hidroksiapatit je dermalni filer koji se injektuje u kožu u obliku mikrosfera koje su raspoređene u gel nosaču. Nakon ulaska u tkivo, koža postaje elastična i zaglađena. Kada se gel razgradi, ostavljajući samo mikrosfere, one podstiču formiranje endogenog kolagena, koji gradi novu strukturu kože. Poslije nekog vremena, kalcijum hidroksiapatit se potpuno razgradi, a zahvaljujući njegovim biorevitalizujućim svojstvima, kvalitet kože nastavlja da se poboljšava. 

Njegov dvostruki efekat — trenutni i dugotrajni — čini ga izuzetnim izborom za pacijente koji istovremeno imaju više estetskih ciljeva, poput restauracije facijalnog volumena i poboljšanja kvaliteta kože. Kalcijum hidroksiapatit je idealan izbor je u nekoj regiji lica došlo do značajnije resorpcije kosti, jer može dati više volumena od drugih vrsta dermalnih filera. Konkretno, ovaj filer stimuliše fibroblaste (ćelije u koži koje proizvode kolagen), što doprinosi poboljšanju kvaliteta kože. Kada se stvori nova struktura tkiva sa kolagenim vlaknima i mikrosferama, dermis postaje elastičniji. Efekat uglavnom traje između godinu i 18 mjeseci, ali dodatne injekcije mogu biti potrebne za održavanje efekta, kako se filer metaboliše.

Da li je kalcijum hidroksiapatit bezbjedan?

HydroxyFill, Radiesse, Neauvia Stimulate i ostali proizvodi na bazi kalcijum hidroksiapatita su nereverzibilni fileri, što znači da ih ne možemo ukloniti injektovanjem enzima, poput hijaluronidaze, koja može ubrzati razgradnju hijaluronskih filera.

Postoji nekoliko situacija gdje je korištenje nereverzibilnih filera pogodnije od aplikovanja hijaluronskih filera, pogotovo za pacijente koji su alergični na hijaluronsku kiselinu. Ako pacijent ima problem sa zadržavanjem vode, takođe je moguće da je za njih bolji izbor filer poput HydroxyFilla.

Sigurno injektovanje bilo kojeg dermalnog filera ili drugog estetsko medicinskog sredstva zahtijeva izuzetno poznavanje kompletne anatomije lica, od muskulature do vaskularizacije. Kako bi se izbjegle greške pri aplikovanju, injektori moraju biti izuzetno precizni i imati odličnu kontrolu igle, za šta je potrebno mnogo iskustva i praktičnog rada. Upravo zbog toga, injektovanjem nereverzibilnih filera ne bave se novi praktičari estetske medicine, već isključivo profesionalci s višegodišnjim praktičnim iskustvom.

Jedan od razloga zbog kog injektori koji se već bave aplikovanjem filera na bazi hijaluronske kiseline ovaj proizvod uvrštavaju u svoju ponudu, jeste upravo njegova konzistencija koja dozvoljava kreiranje oštrih, izraženih i naglašenih linija, kao na primjer u području jagodica ili vilice. Za mnoge ljekare i praktičare neinvazivne estetske medicine, veći asortiman proizvoda i tretmana koje nude u svojim praksama, znači i mogućnost rješavanja šire palete indikacija i pružanje personalizovane njege većem broju pacijenata.

Kalcijum hidroksiapatit ili hijaluronski fileri — moramo li birati?

Starenje kože je složen proces na koji utiče veliki broj faktora. Genetika, ishrana, stil života, izlaganje suncu i njega kože, samo su neki od parametara koje moramo uzeti u obzir kada želimo naći uzrok nekog specifičnog problema kože. Ne postoje dva pacijenta sa identičnim potrebama ili indikacijama, zbog čega je personalizovani pristup osnova kvalitetne medicinske njege.

U estetskoj medicini, princip je isti. Svaki pacijent ima jedinstvene estetske ciljeve, želje, probleme i indikacije, koje ljekar mora uzeti u obzir prije nego što preporuči tretman ili kombinaciju tretmana. Upravo zbog velikog broja varijabli, u estetskoj medicini postoji i mnoštvo različitih tretmana i proizvoda.

Kalcijum hidroksiapatit može se aplikovati i u vidu hibridnog filera, u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom. Ovaj inovativni proizvod pruža izuzetne rezultate jer spaja najbolja dejstva oba agensa u jedan potentan dermalni filer. Ova kombinacija omogućava i trenutnu i trajnu volumizaciju lica i hidrataciju kože, dok čestice CaHa stimulišu proizvodnju kolagena što dodatno poboljšava kvalitet kože tokom vremena.

Ukoliko želite da saznate kako Vam HydroxyFill može pomoći da ostvarite Vaše estetske ciljeve, konsultujte se sa Vašim praktičarom estetske medicine kako biste se dodatno informisali i saznali imate li odgovarajuću indikaciju za ovaj tretman.

Kontaktirajte nas!

Ime:
Email:
Poruka:

Poruka je uspješno poslata