Njega kože
6 Min. Read Datum: 12. mart 2024.

Kako izabrati SPF za svakodnevnu upotrebu

Kako nam se bliže vreli dani i sunčano vrijeme, važnost redovne upotrebe kreme sa zaštitnim faktorom postaje sve izraženija. Krema sa SPF-om igra ključnu ulogu u zaštiti naše kože od UV zračenja, koje može dovesti do brojnih problema, uključujući i rak kože.

U ovom članku, vodićemo Vas kroz proces odabira idealne sunčane kreme koja će odgovarati baš Vašim potrebama i životnom stilu.

Zašto nam je potreban SPF?

SPF kreme štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. UVA zrake uzrokuju prerano starenje kože, pojavu bora i tamnih mrlja, dok UVB zrake izazivaju opekotine od sunca. Redovna upotreba krema sa SPF-om značajno smanjuje rizik od razvoja raka kože, najčešće dijagnostikovanog karcinoma u svijetu.

Vrste SPF krema – mineralne naspram hemijskih

Kreme sa zaštitnim faktorom se dijele na fizičke (mineralne) i hemijske.

Fizičke kreme sadrže cink oksid i titanijum dioksid, formirajući barijeru na površini kože koja reflektuje sunčeve zrake. Preporučuju se osobama sa osjetljivom kožom ili kožom sklonom aknama.

Hemijske kreme upijaju UV zrake pretvarajući ih u toplotnu energiju. One su obično lakše i ne ostavljaju bijeli trag na koži, ali mogu iritirati osjetljivu kožu.

SPF 30 ili SPF 50? Koliki zaštitni faktor nam je potreban?

Za svakodnevnu zaštitu preporučuje se upotreba krema sa zaštitnim faktorom 30, ili višim, koje štite od otprilike 97% UVB zraka. Za duže boravke na suncu, kao što su zabava na plaži ili planinarenje, birajte proizvode sa zaštitnim faktorom 50 ili višim.

Koji tip kreme za sunčanje da odaberem?

Zaštitne kreme dolaze u različitim formulacijama – na tržištu su dostupne kreme, gelovi, sprejevi, stikovi, serumi i puderi. Krema je idealna za suvu kožu, dok gelovi i sprejevi odgovaraju masnijoj koži. Sprejevi su praktični za teško dostupna mjesta i brzu aplikaciju, dok su stikovi idealni za osjetljive regije poput područja oko očiju i usana. Šminka poput tečnog ili kompaktnog pudera takođe može imati zaštitni faktor. Znamo da dermatolozi konstantno podsjećaju na važnost nanošenja zaštite od sunca svakih par sati – ili barem nekoliko puta dnevno. S kvalitetnim kompaktnim puderom u tašnici, možete popraviti šminku i aplikovati SPF za samo nekoliko sekundi.

Najbolji SPF je onaj koji ćete redovno nositi.

Bez obzira na to koliko je proizvod kvalitetan ili koliko visok zaštitni faktor nudi, njegova efikasnost zavisi od toga da li ga stvarno koristite onako kako treba.

Odaberite proizvod koji odgovara Vašem tipu kože, načinu života i koji Vam prija, kako biste ga sa zadovoljstvom uključili u svakodnevnu rutinu njege kože. Ako ste često napolju ili se bavite sportom, birajte vodootporne formule sa visokim SPF-om. Za svakodnevnu upotrebu, kreme sa SPF-om koje se lako nanose i dobro se uklapaju s šminkom mogu biti idealan izbor.

Redovna upotreba kreme sa SPF-om nije samo korak ka ljepšoj koži, već i ka njenom zdravlju i zaštiti od štetnih uticaja sunčevih zraka. Izaberite SPF koji je ugodan Vašoj koži i koji ćete nositi svaki dan – to je najbolji izbor koji možete napraviti za dugoročno zdravlje i ljepotu Vaše kože.

Preporuka za sveobuhvatnu zaštitu kože

Kako bismo osigurali najbolju zaštitu kože svaki dan, važno je da proizvod koji odaberemo bude efikasan i lagan za korištenje.

Naša preporuka je Melablock HSP SPF 50, krema koja nudi zaštitu od 4 vrste štetnog zračenja. Aktivacijom prirodne sinteze proteina toplotnog šoka – HSP, brani kožu od denaturacije proteina i oštećenja izazvanih povećanjem toplote. Ovaj multifunkcionalni proizvod takođe štiti kožu od uticaja spoljašnjih faktora kao što su plavo svjetlo i gradsko zagađenje, a pomaže i u njezi kože tretirane laserima ili pilinzima.

Ako Vam je ipak potrebno praktičnije rješenje kako biste ostali ustrajni i nanosili SPF više puta dnevno – proizvodi u spreju poput Skin Tech Neosolex Mist su savršen izbor za Vas. Prednost ovog načina aplikovanja je što obezbjeđuje ravnomjernu distribuciju aktivnih sastojaka koji štite kožu od UVA i UVB zračenja, a pri tome je za nanošenje proizvoda potrebno svega par sekundi.

Bez obzira na Vaš tip kože ili način života, ovi proizvodi će Vam pružiti potrebnu zaštitu i njegu, nudeći napredne formule koje pomažu u očuvanju zdravog i mladalačkog izgleda kože.

Kontaktirajte nas!

Ime:
Email:
Poruka:

Poruka je uspješno poslata